Tre kvinner og en mann øver på racketballbevegelsene sine på en innendørs idrettsbane

Hvordan behandle en forstuing

Å behandle din forstuing på riktig måte kan bidra til å fremme tilheling og forhindre kroniske smerter. Les videre for råd om hvordan du tar hånd om forstuinger på riktig måte.

Forstuinger er vanlige skader som kan påvirke ulike kroppsdeler. Du kan forstue alle ledd i kroppen, men de mest sårbare stedene er vanligvis ankelen, kneet og håndleddet.

Forstuinger kan variere i alvorlighetsgrad. Nivået av smerte du opplever som følge av en forstuing vil avgjøres av hvor hardt leddbåndene i leddet er skadet.

Har du en forstuing er det helt normalt hvis du opplever mye smerte. Det er viktig for deg å hvile og ta deg tid til å tilhele fullstendig. Feil behandling av en forstuet ankel, et forstuet håndledd eller et forstuet kne kan svekke leddet, noe som gjør det mer sannsynlig at du vil skade det samme stedet igjen.

Les videre for å finne ut alt du trenger å vite for å behandle en forstuing.

Kvinne som sykler på treningssykkel

Hva er en forstuing?

En forstuing oppstår når leddbåndene (vevsbånd) som forbinder et bein med et annet bein, blir revet eller strukket. En strekk, derimot, innebærer en skade på muskler eller sener.

Hva er vanligst å forstue?

Det vanligste stedet for en forstuing er ankelen, men det er også vanlig å forstue kneet, håndleddet eller fingrene. Det er noen vanlige årsaker til forstuinger, avhengig av hvor de befinner seg:

  • Ankelforstuinger: En stor ankelforstuing oppstår vanligvis når du ruller, vrir eller snur ankelen på en forkjær måte, eller når du lander på ankelen etter et hopp. Ankelforstuinger er utbredt når du deltar i idretter som krever løp, hopp, vridning av foten og raske retningsendringer - for eksempel fotball og tennis.
  • Kneforstuinger: Kneforstuinger oppstår vanligvis etter å ha falt, plutselige vridninger eller etter å ha fått et slag i kneet. Det er økt risiko for kneforstuinger forårsaket av bøying eller vridning under dynamiske aktiviteter som fotball.
  • Håndleddsforstuinger: Håndleddsforstuinger skjer ofte når du faller og lander på en utstrakt hånd.
  • Fingerforstuinger: Fingerforstuinger skyldes skader som bøyer fingeren for langt bakover (hyperekstensjon) eller feil vei.
Kvinne iført sportsklær og knestøtte hviler mot en vegg

Hva er symptomene på en forstuing?

Det er mange tegn og symptomer på en forstuing som varierer fra person til person. Du kan ofte umiddelbart høre eller føle et "popp" i leddet ditt på skadetidspunktet. Andre vanlige symptomer er smerter, hevelse, blåmerker og begrenset bevegelighet til det berørte leddet.

Det er vanlig å oppleve smerte, men du kan prøve å bruke et støtteprodukt som kan bidra med smertelindring og raskere tilheling av leddet.

Hvordan behandler du en forstuing?

De fleste milde forstuinger kan behandles hjemme. Oppsøk lege så snart som mulig hvis du ikke kan bære vekt på det berørte leddet, eller hvis du opplever nummenhet i det skadede området.

Hvis du noen gang forstuer ankelen eller opplever en annen type forstuing eller belastning, kan legen din eller apoteket anbefale RICE-metoden for å behandle skaden i begynnelsen:

  • Hvil - Stopp aktiviteten umiddelbart og hvil så mye som mulig de første to dagene.
  • Is - Påfør en ispose pakket inn i en klut eller et håndkle i 15-20 minutter hver annen til tredje time i løpet av de første 24 til 48 timene etter skaden for å redusere smerte og hevelse.
  • Kompresjon - Påfør det berørte området med en medisinsk bandasje for å forhindre hevelse. Den skal sitte tett, men ikke justeres for tett, ellers kan den forstyrre blodtilstrømningen til området. Hvis huden under omslaget blir blå eller føles kald, nummen eller prikkende, løsne bandasjen.
  • Heving - Hev den skadde kroppsdelen over hjertet ditt for å redusere smerte og hevelse. For eksempel, for en ankelforstuing, legg benet på en pute.

Husk at hvis du har noen bekymringer om hvordan du behandler en forstuet ankel eller annen type forstuing, kontakt helsepersonell.

Legen, fysioterapeut eller annet helsepersonell kan anbefale en periode med fysisk rehabilitering. De kan anbefale spesifikke øvelser for å hjelpe deg å gjenvinne styrke i det forstuede området. Hvis du har opplevd en alvorlig forstuing, kan det hende du har behov for målrettet fysioterapi for å oppnå full restitusjon.

Tilbake til fysisk aktivitet etter en forstuing

Restitusjonstiden etter en forstuing kan variere mye, avhengig av alvorlighetsgraden av skaden og hvordan den ble pådratt. Å gå tilbake til aktivitet for tidlig før en forstuing har hatt en sjanse til å gro, kan ofte føre til gjentatte skader, spesielt med en forstuet ankel.

Det er forståelig om du er ivrig med å komme i gang med aktivitet, men det er viktig å ta det med ro og trene forsiktig for å forhindre risikoen for ytterligere skade. Det er vanlig å oppleve smerte, så du kan prøve å bruke et støtteprodukt for å hjelpe med smertelindring og tilheling av leddet. Valg av riktig produkt avhenger av om du opplever akutte (kortvarige) eller kroniske (langvarige) smerter.

Når en forstuing eller belastning blir kronisk

Mange opplever at smerter fra en forstuing kan henge igjen selv etter at skaden har grodd. Hvis smertene rundt forstuing eller belastning vedvarer og blir kronisk, lønner det seg å bruke støtter som er mer egnet til daglig bruk. Støttene kan plasseres på leddet komfortabelt og sikkert, egnet for daglig bevegelse.

Hvordan hjelper støtter med å tilhele forstuinger?

Støtter er utmerkede produkter for å hjelpe deg med å komme deg etter en forstuing. De brukes først og fremst for å hjelpe til i tilhelingsprosessen ved å gi kompresjon, som reduserer hevelse i det berørte leddet. De kan også hjelpe med å forbedre leddmobiliteten.

For de med en lidenskap for sport kan Actimove Sports Edition Justerbar Ankelstøtte, Actimove Sports Edition Patella Strap Justerbar, Actimove Sports Edition Håndleddsstøtte Justerbar beskytte utsatte kroppsdeler etter en sportsskade, og som et forebyggende tiltak for å avverge ytterligere skader. Du kan bruke dem under trening etter gjennomgått restitusjonsstadier.

Actimove Sports Edition-produkter er laget med COOLMAX AIR-teknologi. De er også neoprenfrie, og passer for personer som er sensitiv for lateks.

Actimove Professional Line TaloMotion Ankelstøtte er en ankelstøtte som fremmer smertelindring og stabilitet for profesjonell behandling av akutte skader. Dette produktet kan også brukes etter operasjon eller for rehabilitering av kroniske ortopediske utfordringer. I den mest akutte fasen med hevelse i ankelen, kan Actimove Professional Line TaloMotion oppleves som for stram. Ved stor akutt hevelse, anbefaler vi Actimove Sports Edition Justerbar Ankelstøtte, og deretter Actimove Professional Line TaloMotion Ankelstøtte for å forebygge reskade. 

Etter å ha opplevd forstuing i leddene, lurer du kanskje på hvor lenge du bør bruke skinnen eller støtten. Støtteprodukter kan brukes så lenge det er nødvendig, da hver forstuing vil kreve forskjellige tilhelingstid og behandling. Når de skadde leddene dine føles sterkere, og hevelsen har gått ned, vil du vite at skaden din tilheler.

Relaterte artikler